RMDSZ.ro - A turisztikai települések gázellátására vonatkozó javaslatot nyújtott be a parlamentben Antal Lóránt

A turisztikai települések gázellátására vonatkozó javaslatot nyújtott be a parlamentben Antal Lóránt

A turisztikai települések gázellátására vonatkozó javaslatot nyújtott be a parlamentben Antal Lóránt

A turisztikai települések gázproblémájának megoldását célzó módosító javaslatokat iktatott Antal Lóránt kedden a szenátus gazdasági bizottságában. A testület napirendjén szerepelt egy, a villamos energia- és földgáztörvény módosításáról szóló jogszabály, amelynek munkálatai során az RMDSZ szenátora kezdeményezte: tegyék kötelezővé a szolgáltatók számára, hogy kössék össze a fő gázvezetékeket a turisztikai településekkel. A javaslatot elfogadta a szenátus gazdasági bizottsága.

Úgy gondolom, hogy a következő periódusban kiemelt fontossággal kell kezelnünk településeink gázellátásának problémáját. Elfogadhatatlan, hogy Borszéken, Parajdon, Homoródfürdőn, Bálványoson, a Gyilkostónál vagy akár Félixfürdőn a mai napig ne legyen gázellátás. Ugyanakkor a munkahelyek számát növelő beruházások esetében a gázbekötéseket a szolgáltatók kezeljék prioritással” - részletezte a szenátor.

Jelenleg Romániában 47 országos fontosságú turisztikai települést jegyeznek, ebből 25 nem rendelkezik gázellátással. Még rosszabb a helyzet, ha a helyi fontosságú turisztikai település kategóriába sorolt községeket, városokat nézzük: a 61 településből 46-ban nincs gázellátással. „Ha megoldjuk ezt a problémát, vonzóbbá tehetjük az adott településeket úgy a belföldi, mint a külföldi turisták számára. Ugyanakkor, a helyi közösségek számára is rendkívül fontos a gázellátás megoldása. A földgázhálózat hiánya határozottan hátrányos helyzetbe sodorja a fent említett településeket ipari vagy más jellegű beruházások szempontjából is” - indokolta a módosító javaslat szükségességét Antal Lóránt.

A jogszabálytervezetet elsőházként jóvá kell hagynia a szenátus plénumának, majd a képviselőház asztalára kerül, amely a végső döntéshozó a kérdésben.

INTERAKTÍV TÉRKÉP