RMDSZ.ro - Állásfoglalás Mihai Tudose miniszterelnök kijelentései kapcsán

Állásfoglalás Mihai Tudose miniszterelnök kijelentései kapcsán

Állásfoglalás Mihai Tudose miniszterelnök kijelentései kapcsán

Egy ország miniszterelnöke az ország valamennyi állampolgára iránt felelősséggel tartozik, és nem engedheti meg magának, hogy beálljon a közösség elleni uszítók kórusába. Mihai Tudose január 10-i kirohanása a székely zászló ellen méltatlan egy miniszterelnökhöz, szokatlanul durva hangnemű, ami ellen az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnökeként a leghatározottabban tiltakozom. Mihai Tudosénak kormányfőként fel kellene lépnie az ilyen megnyilatkozások ellen, nem pedig tovább keltenie a hangulatot.

Csatlakozva Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke ez ügyben kiadott közleményéhez, emlékeztetem a miniszterelnök urat arra, hogy Románia Alkotmányának 6. cikke kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le. Arra is emlékeztetném a miniszterelnök urat, hogy Románia címerében – amelyet magyar ember tervezett Keöpeczi Sebestyén József személyében – megtalálhatók a székely szimbólumok.

Nem jár el bölcsen az a miniszterelnök, aki szimbólumok ügyében ilyen elfogultan nyilatkozik. A helyi szimbólumok kérdése ugyanis helyi ügy, nem pedig országos politikai téma. Sajnos a számtalanszor feltett kérdést nem hallják meg Bukarestben: ha Brăila vagy Argeș megyének lehet, akkor Hargita és Kovászna megyének miért ne lehetne saját zászlaja.

A centenárium éve lehetőség arra, hogy a romániai magyar közösség felmutassa értékeit, és ebben a magyar többségű vagy vegyes települések önkormányzatainak is szerepet szánunk. Meggyőződésünk, hogy nyelvünk, kultúránk, szimbólumaink nélkül Románia szegényebb lenne, de ettől függetlenül is – mint egyenjogú állampolgárok – több tiszteletet érdemlünk.

A miniszterelnök úrnak azt javasoljuk, látogasson el térségünkbe – mert fél éve kormányfő, de ebben a minőségében még nem járt itt –, és tájékozódjon, mielőtt nagyívű kijelentéseket tesz különféle országos tévécsatornákon.

Borboly Csaba,

az OÖT elnöke

INTERAKTÍV TÉRKÉP